Pikantní švestková omáčka s chilli je skvělým doplňkem k masům, sýrům nebo grilovaným pokrmům. Ovocná chuť švestek s pikantností chilli a lehkou kyselostí limetky tvoří dokonalou rovnováhu chutí.
Ingredience:
- 1 kg švestek, vypeckovaných a napůlených
- 2-3 chilli papričky Trinidad Scorpion (nebo habanero), jemně nasekané
- 1 lžička skořice
- 100 ml červeného vinného octa
- 2-3 lžíce cukru (podle chuti)
- Šťáva z 1 limety
Postup:
- Vaření švestek: Napůlené, vypeckované švestky vložte do hrnce a na mírném ohni začněte vařit. Nechte je pozvolna změknout a uvolnit šťávu.
- Příprava chilli: Mezitím v kuchyňském robotu nebo ručně jemně nasekejte chilli papričky. Poté je přidejte k vařícím se švestkám.
- Přidání skořice: Do směsi přidejte skořici a dobře promíchejte. Pokračujte ve vaření, dokud se švestky nezredukují a směs nezhoustne.
- Dochucení octem a cukrem: Jakmile se většina vody odpaří, přidejte červený vinný ocet a cukr podle chuti. Krátce povařte, aby se chutě propojily.
- Mixování: Pomocí tyčového mixéru směs rozmixujte do hladké konzistence.
- Limetková šťáva: Na závěr přidejte čerstvou šťávu z limety, zamíchejte a krátce povařte.
- Plnění sklenic: Hotovou omáčku nalijte do sterilizovaných sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru, aby se sklenice dobře utěsnily.
Pikantní švestková omáčka