Chillimáda

Vše pro milovníky chilli

Kimchi po česku

Toto fermentované zelí ve stylu kimchi je skvělým doplňkem k mnoha jídlům. Pálivé chilli v kombinaci s čerstvým zázvorem a česnekem dodává pokrmu pikantní nádech, zatímco kmín přidává hloubku chuti.

Ingredience:

  • 1 hlávka českého zelí
  • 1 kus čerstvého zázvoru, nasekaný
  • sušené chilli papričky (Black Scorpion Tongue, apod.)
  • sůl (dle chuti, spíše více)
  • kmín (dle chuti)
  • 3-4 stroužky česneku, nasekané

Postup:

  1. Příprava zelí: Nakrájejte hlávku zelí na menší kousky a důkladně je osolte. Použijte více soli, aby zelí pustilo šťávu. Několik celých listů si ponechte stranou na pozdější zakrytí.
  2. Zázvor, česnek a chilli: V kráječi nebo nožem nasekejte zázvor, česnek a sušené chilli papričky na jemné kousky.
  3. Míchání: Nasekaný zázvor, česnek a chilli přidejte k nakrájenému zelí a přisypte kmín. Vše pořádně promíchejte, aby se chutě dobře propojily.
  4. Odležení přes noc: Zakryté zelí nechte přes noc odstát při pokojové teplotě. Během této doby zelí změkne a pustí šťávu.
  5. Plnění do sklenic: Druhý den zelí upěchujte do čistých sklenic. Na povrch každé sklenice přidejte celé listy zelí, které zajistí, že bude nakrájené zelí plně ponořené ve šťávě.
  6. Fermentace: Nechte zelí kvasit asi 3 dny při pokojové teplotě. Poté ho přesuňte do lednice, kde bude fermentace pokračovat pomaleji.
  7. Zrání: Asi po týdnu začne zelí být krásně zralé a připravené k servírování.
Kimchi po česku
Přesunout se na začátek