Toto fermentované zelí ve stylu kimchi je skvělým doplňkem k mnoha jídlům. Pálivé chilli v kombinaci s čerstvým zázvorem a česnekem dodává pokrmu pikantní nádech, zatímco kmín přidává hloubku chuti.
Ingredience:
- 1 hlávka českého zelí
- 1 kus čerstvého zázvoru, nasekaný
- sušené chilli papričky (Black Scorpion Tongue, apod.)
- sůl (dle chuti, spíše více)
- kmín (dle chuti)
- 3-4 stroužky česneku, nasekané
Postup:
- Příprava zelí: Nakrájejte hlávku zelí na menší kousky a důkladně je osolte. Použijte více soli, aby zelí pustilo šťávu. Několik celých listů si ponechte stranou na pozdější zakrytí.
- Zázvor, česnek a chilli: V kráječi nebo nožem nasekejte zázvor, česnek a sušené chilli papričky na jemné kousky.
- Míchání: Nasekaný zázvor, česnek a chilli přidejte k nakrájenému zelí a přisypte kmín. Vše pořádně promíchejte, aby se chutě dobře propojily.
- Odležení přes noc: Zakryté zelí nechte přes noc odstát při pokojové teplotě. Během této doby zelí změkne a pustí šťávu.
- Plnění do sklenic: Druhý den zelí upěchujte do čistých sklenic. Na povrch každé sklenice přidejte celé listy zelí, které zajistí, že bude nakrájené zelí plně ponořené ve šťávě.
- Fermentace: Nechte zelí kvasit asi 3 dny při pokojové teplotě. Poté ho přesuňte do lednice, kde bude fermentace pokračovat pomaleji.
- Zrání: Asi po týdnu začne zelí být krásně zralé a připravené k servírování.
Kimchi po česku