Jalapeno omáčka je skvělá k různým pokrmům, jako jsou tacos, nachos, grilované maso nebo jako dip na zeleninu.
Dobrou chuť!
Ingredience:
- 6-8 čerstvých jalapeño papriček (podle chuti)
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/2 šálku jablečného octa
- 1/2 šálku vody
- 1/4 šálku čerstvé limetkové šťávy
- 1 lžička cukru (nebo podle chuti)
- Sůl podle chuti
- 1/4 šálku rostlinného oleje (např. slunečnicového nebo olivového)
- Čerstvý koriandr (volitelné)
Postup:
- Příprava papriček: Jalapeño papričky omyjte a odstraněte stopky. Pokud chcete omáčku méně pálivou, můžete odstranit i semínka.
- Smažení: Na pánvi zahřejte rostlinný olej. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte, dokud nezměkne a nezezlátnou (asi 5-7 minut). Přidejte nasekaný česnek a smažte ještě 1-2 minuty, dokud nezačne vonět.
- Vaření: Do pánve přidejte jalapeño papričky, jablečný ocet, vodu, limetkovou šťávu a cukr. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu. Nechte mírně vařit asi 10 minut, dokud papričky nezměknou.
- Mixování: Směs přelijte do mixéru a mixujte, dokud nebude omáčka hladká. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat trochu vody, aby se dosáhlo požadované konzistence.
- Dochucení: Omáčku ochutnejte a případně přidejte sůl, cukr nebo více limetkové šťávy podle chuti. Pokud máte rádi koriandr, můžete ho přidat do mixéru a krátce promixovat, aby se propojila chuť.
- Chlazení a skladování: Přelijte omáčku do čisté sklenice a nechte vychladnout. Uložte do lednice, kde vydrží několik týdnů.
Jalapeno omáčka