Tato omáčka je typická celými kousky zeleniny. Používá se v mexické kuchyni k masu a jiným pokrmům, namáčí se do ní kukuřičné lupínky nachos. Salsa se dělá v mnoha druzích z různých ingrediencí, od rajčat po ovoce.
Ingredience:
- 5 rajčat (se slupkou nebo bez ní, dle preferencí)
- 1 velká paprika, nakrájená na kousky
- chilli papričky (ideálně Jalapenos)
- 1 menší cibule, jemně nakrájená
- špetka černého pepře
- 1-2 lžíce třtinového cukru (podle chuti)
- 2 lžíce jablečného octa
- sůl dle chuti
Postup:
- Příprava cibule: Pokud chcete zvýraznit chuť, můžete na začátku cibuli lehce orestovat na troše oleje. Jinak ji můžete přidat později přímo do rajčat.
- Vaření rajčat: Rajčata nakrájejte na kousky (slupku můžete ponechat nebo odstranit podle preferencí) a vložte do hrnce. Pomalu je duste, dokud se nerozvaří na měkkou konzistenci.
- Mixování: Jakmile jsou rajčata měkká, rozmixujte je tyčovým mixérem do jemné omáčky.
- Přidání zeleniny: Do omáčky přidejte nakrájenou cibuli, papriku a chilli papričky (pokud používáte sterilované, přidejte je až později). Vařte směs na středním ohni, dokud zelenina nezměkne.
Mexická salsa